Tipy na správné grilování

Se stále teplejšími dny se řada lidí těší, až vytáhne gril na svou zahrádku, terasu nebo třeba balkon. Ať už grilujete pravidelně, nebo chcete letos začít, připravili jsme pro vás pár tipů, díky kterým bude grilování nejen snazší, ale i zábavnější, a uvidíte, že si jej všichni více užijí.

Vyberte si vhodný gril

Pokud ještě gril nemáte, nebo si chcete pořídit nový, musíte si nejprve určit, co od něj očekáváte. Pokud požadujete stabilní výkon a vždy dokonale ugrilované kousky masa a zeleniny, sáhněte po grilu plynovém. Zajistíte si tak rovnoměrný výkon s různými tepelnými zónami a možností regulace výkonu, a navíc má téměř okamžitou možnost použití.

Pokud však máte rádi vůni uhlí, experimentování s palivem a dokuřováním a nebojíte se sebezdokonalování v odhadování správné teploty, pak rozhodně vyzkoušejte klasický gril na dřevěné uhlí.

Existují také kuchaři, kteří mají grily oba a používají je podle momentální nálady. Pro široký výběr si můžete prohlédnout naši nabídku grilů pro každé příležitosti.

Správně rozpálený gril

U plynového grilu rozpalování jednoduché. Stačí pustit a zapálit hořáky a následně vyčkat, až teplota uvnitř grilu dosáhne požadované teploty. Gril na pevné palivo potřebuje větší trpělivost. Můžete naskládat dřevěné třísky do malé hranice a postupně přidávat dřevo a uhlí, dokud nezískáte dostatek žhavého materiálu.

Určitě doporučujeme vyzkoušet komínové rozpalovače, které velmi rychle rozpálí dost paliva na celý gril. V každém případě ovšem platí, že byste měli začít grilovat ideálně až po tom, co všechno palivo žhne, nebo už je i pokryté vrstvičkou popela. Můžete používat různé tekuté i pevné podpalovače, ale rozhodně počkejte až odhoří, než na ně vložíte jídlo.

Dávejte si také pozor na výběr uhlí či briket, protože žádné uhlí nebo brikety na trhu nejsou stejné. Velice brzy zjistíte, že jeden typ se spálí rychleji než druhý, že některý vydává zbytečný odér, a že jiný se zase skoro nedá zapálit. Nezoufejte a hledejte dál, nakonec najdete to své pravé uhlí nebo brikety.

Pokud končíte s grilováním a máte ještě mnoho zbylého paliva, nebojte se gril úplně odstřihnout od vzduchu (zavřít všechny otvory) a uhaslý materiál použít při příštím grilování.

Doprava zdarma
Skladem!
! AKCE !
Plynový gril Activa Dakota II s bočním vařičem
Plynový gril Activa Dakota II s bočním vařičem
5 Hodnocení
  • Nějaká vlastnost
  • Úžasná vlastnost
  • Nějaká úžasná vlastnost
  • Nějaká vlastnost
  • Nějaká vlastnost
7 990 Kč / KS
6 603 Kč bez DPH
8 799 Kč
Plynový gril Dakota od německé společnosti Activa je to pravé, pokud potřebujete rychle a chutně nasytit společnost až dvanácti přátel. Gril Dakota je skvěle vybavený. 
Dostupnost:
7 990 Kč / KS
8 799 Kč

Správné nakládání s masem a zeleninou na gril

Na trhu je široké množství různých marinád a grilovacích směsí. Pokud ovšem chcete podtrhnout pravou chuť masa, kuchaři radí, že si vystačíte s pepřem a solí. Můžete však podávat omáčky a salsy až k hotovému pokrmu, aby si každý dochutil dle sebe. Maso před grilováním nechte dosáhnout pokojové teploty (maso tzv. temperujeme). Pak jej položte na rozpálený gril a nejprve rychle opečte z obou stran, ať se vrchní vrstva zatáhne a udrží šťávu uvnitř.

Do grilovaného masa nikdy nepíchejte, unikla by vám zbytečně šťáva. Ke grilování používejte vždy čerstvou zeleninu, grilujte ji co nejrychleji do měkka, ale snažte se ji nespálit.

Maso i zeleninu solte nejdříve těsně před grilováním, ideálně ovšem až je sundáte z grilu.

Pro zachytávání kapajících marinád, tuku a šťávy z masa můžete použít různé grilovací tácky.

Grilovací sady

Se vším tím grilováním vám pomohou grilovací sady. Nepoškodíte si gril, nebudete propichovat maso a práce vám půjde snadno od ruky. Jako každý správný majitel grilu jistě budete mít nakonec budete nejrůznější nástroje, ale za začátku si člověk vystačí s málem.

Časem jistě oceníte různá další příslušenství ke grilům, jako jsou grilovací kameny a pláty, jehly na špízy, grilovací pánve či teploměry.

 

Údržba grilu

Údržba může být sice nepopulární, ale rozhodně by se neměla zanedbávat. Rošty a zamaštěné části pouze „neopalujte”, ale raději kartáčujte a myjte speciálními houbami, protože připálené zbytky jídla a mastnoty jsou prokazatelně škodlivé zdraví.

Také se zbavujte popela. Může v sobě udržovat vlhkost a nenápadně, ale postupně kvůli němu gril začne rezavět.

Pokud si nevíte rady s výběrem grilu, kontaktujte nás. Rádi vám doporučíme gril nejvhodnější k vašim potřebám.

Více než 8000 produktů
pro zahradu i dílnu
Hobby i profi technika
u nás si vybere každý
Kamenná prodejna
v Hradci Králové
Autorizovaný servis
záruční i pozáruční opravy